BELEDİYEMİZ

Efes Tarlası Yaşam Köyü

Selçuk-İzmir Karayolu ve Zeytin köy Yolu kavşağında yaklaşık 5000m2 alan üzerine inşa edilen Efes Tarlası Yaşam Köyü projesi kapsamında içerisinde Efes Tarlası Tohum Merkezi, Toprak Okulu Binası, Toprak Kafe, Toprak Kütüphanesi, İsmail Hakkı Tonguç Tarım Müzesi, Çevre Duvarı ve Tesis Giriş Kapısı, Güvenlik Binası, Saha Düzenlemeleri, Sera ve Plantasyon Alanları, İçme Suyu, Pissu ve Yağmur Suyu Drenajı Altyapı Sistemleri yapılmıştır. İçerisinde 120 m2 büyüklüğünde idari bina, 168 m2 büyüklüğünde ata tohumların depolanacağı bir tohum bankası ve üretici pazarına hizmet verecek bir market & çay ocağı, 150 m2 büyüklüğünde açık hava tarım müzesi ve 107 m2 büyüklüğünde toprak okulu bulunmaktadır.

EFES TARLASI YAŞAM KÖYÜ MANİFESTOSU

  • Üreticiler ile tüketicileri birbirlerinin gözünün içine bakarak, sesini duyarak insani bir etkileşimde bir araya getireceğiz. Gıdanın topraktan sofraya yolculuğunda değer katmayan aracıları ortadan kaldırmayı hedefliyoruz.
  • Geleceğin dünya vatandaşları çocuklarımızı, doğanın ve yaşamın bilgisiyle donatarak onların sosyal bireyler olmalarını sağlayacağız.
  • Kentlerin her gün daha da dolup taştığı, kırsal alanların insansızlaştığı bir dönemde hedefimiz sürdürülebilir kentler ve doğayla uyumlu her yönüyle toplumsal canlılığa erişen köyler.
  • Köylerde yoksullaşan ve kent merkezinde değersiz hissettirilen deneyimlilerimiz, Yaşam Köyümüzde yeni bir hayatın umuduna kavuşacaklar, bizim için ne kadar değerli olduklarını hissedecekler.
  • Gelirsizliğe, mesleksizliğe ve geleceksizliğe sürüklenen gençlerimiz; Yaşam Köyümüzde edindikleri özgüven ve donanım ile üreten Türkiye’ye güç verecekler, kariyer planlaması hizmetimizle yeni işlerine kavuşacaklar.
  • Yaşam Köyü, İlham Veren Kent Efes Selçuk’un yerli ve yabancı misafirlerinin ilk durağı olarak kentimizin kadın ve tarım kimliğini tarih kimliğiyle birleştirecek, kent ekonomisine yeni bir kazanç noktası olacak.
  • Kadın Kenti Efes Selçuk’a yakışır bir şekilde yerel kadın üreticilerin ve tüm merkez bölümlerinde kadınların istihdam edildiği bir Yaşam Köyü kurmak, modelimize ayrı bir değer ve güç katacak.
  • Kentimize değer katan çok yönlülüğüyle ve bütünsel agroekoloji stratejisiyle Efes Tarlası Yaşam Köyü, Efes Selçuk’ta doğa ile uyumlu bir yaşamın mümkün olduğunu toprağa ve hayata dokunarak kanıtlayacak.
    Köy Enstitüleri ruhuyla Gıda Egemenliğini savunacağız. Çünkü biliyoruz ki yaşam toprakta filizlenir…

ÇOÇUKLARIMIZ TOPRAĞI TANIYACAK

  • Çocuklarımız, alanlarında uzman eğitmenlerimiz tarafından sunulacak bilgisel ve deneysel aktarımlarla yaşamımızın kökeni olan toprağı daha yakından tanıyacak, kendi seçtikleri tohumların günden güne filizlenip hayata gelişlerine tanık olacaklar.
  • Topraktan doğan yaşamı gözlemleyen çocuklarımız, kendi ürettikleri ürünlerle özgüven kazanacak, hayatlarını emek vererek geliştirmenin ve zenginleştirmenin keyfini tadacaklar.

GENÇLERİMİZ ÜRETMEYİ ÖĞRENECEK

  • Düzenleyeceğimiz tarımsal üretim atölyeleri ile gençlerimiz tarımsal üretimin bilgisini uygulayarak deneyimleyecek, kentimizdeki tarım sektöründe eğitimli iş gücü olarak istihdam edilebilecekler.
  • Belediyemizin oluşturduğu kariyer planlaması olanakları sayesinde, köylerimizdeki genç iş gücü ihtiyacı ile buluşan gençlerimiz, hem sağlıklı bir iş ortamına kavuşacak hem de üreten Efes Selçuk’a değer katacaklar.

DENEYİMLİLERİMİZE YENİ BİR YAŞAM

  • Kentimizin vazgeçilmez değerlerinden Deneyimlilerimiz, Toprak Okulu’nda katılacakları tarım atölyelerinde, çocukluklarındaki toprak ve doğa bilincini yeniden hatırlayacak, günlük yaşamlarına renk katacak üretim tekniklerini deneyimleyecekler.
  • Deneyimlilerimizi; evlerinde ve kentimizin her karış toprağında kadim tohumlarımızı filizlendirmeye, üreterek yaşamla iç içe olmaya davet edeceğiz.

ÇİFTÇİLERİMİZİN AİLE TARIMINI YAŞATACAĞIZ

  • Tüm Anadolu’da olduğu gibi, Efes Selçuk’un çiftçilikle geçinen köylüleri de zor koşullar altında üretmeye çalışıyorlar. Tohumdan hasada ağır maliyetler altında geçimlik aile tarımını sürdüren çiftçilerimizi üretimin her aşamasında desteklemeye devam edeceğiz.
  • Tohum ve fide temininden ilaç ve gübre kullanımına kadar her aşamada hem alanlarının uzmanlarıyla buluşturarak çiftçilerimizin aile tarımını geliştirmelerini sağlayacağız hem de ürünlerinin zamanında tüketicilere ulaşması için onları destekleyeceğiz.
  • Kadim aile tarımının değişen iklim ve toprak koşullarına uyum sağlayarak sürdürülmesi için toprak analizi eğitimleri ve uygulamaları sunacağız.
  • Doğa ile uyumlu tarım uygulamaları için, ürün çeşitliliğini sağlayabilecekleri atölyelerde, çiftçilerimizi tarım alanındaki sivil toplum örgütleriyle buluşturacağız.
  • Bölgemizde ve ülke genelinde üretim yapan diğer üreticilerle çiftçi buluşmaları düzenleyerek deneyim paylaşımını mümkün hale getireceğiz.
  • Ürünlerini doğrudan tüketicilere ulaştırabilmeleri için kentimizdeki kooperatif ile eş güdümlü olarak sezonluk üretim planlaması atölyeleri düzenleyeceğiz.

ÜRETİCİLERDEN HALKA GIDA EGEMENLİĞİ

Pahalılaşan, sağlıklı olmayan ve besleyiciliğini kaybeden market gıdalarına karşı; üreticilerimizin sağlıklı ve besleyici ürünlerini doğrudan halka sunabildikleri ve hem üreticinin hem de tüketicinin kazandığı üretici pazarımızı süreklileştireceğiz.

Kentimizde ağırladığımız yerli ve yabancı misafirlerimizi üreticilerimizle buluşturarak Tarım Kenti Efes Selçuk’a yeni bir canlılık ve kazanç unsuru daha katacağız.

Köylerimizde gerçekleştirilen aile tarımı, üretici pazarımız ile birlikte daha da güçlenecek.

TOPRAK OKULU

Toprak Okulu, çocuklarımızdan tecrübelilerimize kadar her yaştan ve her meslekten yurttaşımızda toprak bilincini ve bilgisini yeşertmeyi amaçlamaktadır.

Toprağın kadim bilgisini, modern bilimsel tekniklerle harmanlayarak sunacağımız ufuk; her bir katılımcımıza, doğanın müthiş ahengini ve yaşamımızın bu ahengi korumaktan geçtiğini hatırlatacak, onları doğanın uyumlu bir parçayı olmaya davet edecektir.

Toprak analiziyle üretime ve doğaya destek olacağız...

Çiftçilerimize sunacağımız toprak analizi hizmetiyle üreticilerimiz hangi tarlasında toprağının neye ihtiyacı olduğunu bilecek. Doğayı tahrip eden değil tedavi eden bir üretimi, bilimsel verilerle ve teknolojik imkanlarla destekleyeceğiz.

TOHUM MERKEZİ

Kentimiz ve bölgemizden başlayarak ülkemizde geçmişten geleceğe bir Tohum Köprüsü kurarak, atalık tohumlarımızı muhafaza edeceğiz, çoğaltarak üreticilerimize, geleceğe taşıyacağız.

Türkiye’de ve dünyada bulunan tohum merkezleri ve tohum takas şenlikleriyle süreklileşen canlı bir işbirliği kurarak, geniş ve yaygın bir tohum paylaşım ağı oluşturacağız.

Tüm Türkiye Eksin çağrımız ve internet sitemiz aracılığıyla Türkiye tohum hareketinin dinamosu olacağız.

Tohumdan sofraya gıdamızın izini sürüyoruz...

Tohum Merkezi’mizde yenilediğimiz yerel tohumları filizlendirerek küçük üretici çiftçilerimize ulaştırdık. Kentimizin bitkisel atıklarından elde ettiğimiz kompost gübrelerle beslenen fidelerimiz ürüne dönüştüğünde, çiftçilerimizden satın alacağımızı garanti ettik. Kentimizin kadınlarının kooperatifte işledikleri ürünleri Efes Tarlası Bakkalı’nda halkımıza ve misafirlerimize sunacağız. Her adımda izini sürdüğümüz tohumlardan soframızdaki besine dönüşene kadar hem doğal üretim güçlenecek hem  üreticilerimiz kazanacak. Sağlıklı, besleyici ve erişilebilir gıdayı birlikte üreteceğiz.

TARIM MÜZESİ

Tarım Müzesi, başta çocuklarımız olmak üzere tüm yurttaşlarımıza ve misafirlerimize gıdanın, geçmişten bugüne ve tohumdan sofraya yolculuğunu sunduğumuz bir kültür noktası olacak.

Tarım Müzesi, sadece uzak geçmişte donup kalan aletler sergisi değil, geçmişten geleceğe tarım ve gıda uygulamalarının izlencesini sunan bir kültür nehri canlılığına sahip olacak.

KÖY ENSTİTÜLERİ ANI ODASI

“Köy Enstitüleri, köyleri yalnızca “ekmekle” değil, kitapla, müzikle, sanatla, demokrasiyle, aydınlanmayla buluşturma adımıydı. İşte bu adım bizlere ilham olarak Efes Tarlası Yaşam Köyü’nünde geçmişi yâd etmek adına bir anı odası oluşturduk. Cumhuriyetimizin bu eğitim-öğretim mücadelesinde ön saflarında yer alan dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel ve İlköğretim Genel Müdürü İsmail Hakkı Tonguç’u anarak köy enstitülerine bir selam göndermiş olduk.

TOPRAK KÜTÜPHANESİ

Yaşamın toprakta filizlendiğini bilen bizler onu tanımak ve üretmek için okuyarak kendimizi geliştirmemiz gerektiğinin bilincindeyiz. Toprağın ekiminden hasadına kadar, geleneksel tarımdan modern tarıma kadar akıl ile bilgi ile geleceğe gideceğiz. Toprak Kütüphanemizde araştırmacıların, ilgililerin ve çiftçilerin, küçük büyük demeden herkesin faydalanacağı kitaplarımız sizleri beklemektedir.

ÜRETİCİ PAZARI

Artemis’in bereketli topraklarında yetişen ve iyi tarım uygulamalarıyla üretilen yöresel ürünler ulusal ve uluslararası pazarda yer bulması amacıyla, herkesin temiz, adil ve sağlıklı gıdaya ulaşım hakkı olduğu gerçeğinden yola çıkarak Efes tarlamızda yetişen ürünler de dahil olmak üzere üretici pazarında ulaşılabilir hale getirdik.

TOHUM CAFE

Yerli ve yabancı misafirlerimize çok yönlü bir hafta sonu etkinliği sunduğumuz Yaşam Köyümüzde, yerel ürünlerimizi edinebilecekler ve keyifli bir kahvaltıyla güne başlayabilecekler.

Tohum Cafe, hem misafirlerimizin kentimize ziyaretlerinin ilk durağı hem de yerel ürünlerimizin doğrudan tüketilerek kazanca dönüştüğü bir girişim olacak.

Bu duraklar, kentimize yeni istihdam alanları yaratacak.

EFES TARLASI YAŞAM KÖYÜ MODELİ

  • Hayata geçirdiğimiz Yaşam Köyü; kentimizin kadim değerlerini, insanlığın ve özellikle ülkemizin sürüklendiği iklim krizi, ekolojik kriz, gıda krizi ve ekonomik kriz koşullarının dayattığı acil çözüm ihtiyacı ile birleştiren bir model.
  • Modelimiz, doğayla uyumlu üretim ile herkes için sağlıklı, besleyici ve erişilebilir gıdayı mümkün kılmayı hedefliyor.
  • Üreticiler ile tüketicileri birbirlerinin gözünün içine bakarak, sesini duyarak insani bir etkileşimde birbirine bağlıyor.
  • Geleceğin dünya vatandaşları çocuklarımızı, doğanın ve yaşamın bilgisiyle donatarak onların sosyal bireyler olmalarını mümkün kılıyor.
  • Kentlerin her gün daha da dolup taştığı, kırsal alanların insansızlaştığı bir dönemde, aile tarımına sunduğu destek ile Yaşam Köyü, geleceğin Türkiye’sinin kentleşme ve kır politikasının temellerini atıyor. Hedefimiz, sürdürülebilir kentler ve doğayla uyumlu her yönüyle toplumsal canlılığa erişen köyler.
  • Köylerde yoksullaşan ve kent merkezinde değersiz hissettirilen deneyimlilerimiz, Yaşam Köyümüzde yeni bir hayatın umuduna kavuşacaklar, bizim için ne kadar değerli olduklarını hissedecekler.
  • Gelirsizliğe, mesleksizliğe ve geleceksizliğe sürüklenen gençlerimiz; Yaşam Köyümüzde edindikleri özgüven ve donanım ile üreten Türkiye’ye güç verecekler, kariyer planlaması hizmetimizle yeni işlerine kavuşacaklar.
  • Yaşam Köyü, İlham Veren Kent Efes Selçuk’un yerli ve yabancı misafirlerinin ilk durağı olarak kentimizin kadın ve tarım kimliğini tarih kimliğiyle birleştirecek.
  • Özellikle hafta sonları ağırlayacağı misafirlerin harcamaları ile kent ekonomisine yeni bir kazanç noktası olacak.
  • Kadın Kenti Efes Selçuk’a yakışır bir şekilde yerel kadın üreticilerin ve tüm merkez bölümlerinde kadınların istihdam edildiği bir Yaşam Köyü kurmak, modelimize ayrı bir değer ve güç katacaktır.

İletişim Bİlgileri

Fotoğraflar